VANERUM Group makes acquisition in the US

20/02/2009 10:00 www.trends.be

Vanerum kocht zich voor 50 procent in bij het Amerikaanse StelterPartners, dat sindsdien Vanerum Stelter heet. Het Diestse bedrijf dat zich specialiseert in schoolinrichting werkte de afgelopen drie jaar als samen met de schoolmeubelenfabrikant in de USA, maar onder andere door de waardedaling van de dollar zocht CEO Gert Van Erum naar een betere oplossing voor de toekomst.


"Amerika blijft tenslotte een van onze afzetmarkten en dankzij de herstelplannen voor economie krijgen we een steuntje in de rug. Een groot deel daarvan wordt namelijk geïnvesteerd in het onderwijs en dan nog voornamelijk in de ICT-faciliteiten. Die kunnen wij leveren", verklaart Van Erum.

Er verandert nog meer bij Vanerum. Luc Busschop, niet-actief lid van de familie achter kantoormeubelfabrikant Bulo, kreeg begin dit jaar 15 procent van de aandelen in handen. De familie Buysse werd via Buysse & Partners, het durfkapitaalbedrijf dat Frank Buysse - zoon van Bekaert-voorzitter Paul Buysse -recentelijk oprichtte, eigenaar van 10 procent van de aandelen. "Voor ons zijn zulke aandeelhouders op lange termijn interessanter", vindt Van Erum. Tot in het voorjaar van 2008 had Fortis Private Equity 17 procent van Vanerum in portefeuille.
Van Erum: "De instap van Fortis Private Equity in 2002 ging gepaard met een kapitaalverhoging omdat we enkele overnames planden.

Dan is een financiële partner misschien handiger. Vandaag hebben we vooral nood aan strategische uitdagers. Het is natuurlijk de vraag of onze zakken diep genoeg zijn voor een grote overname, maar als die er komt, zullen we voldoende realistisch zijn om een oplossing te zoeken."

Vanerum boekte in 2008 44 miljoen euro omzet. Naast België zijn vooral Nederland en Duitsland belangrijke afzetmarkten van de onderneming.